Ramon Barnils (wiki) deia que Catalunya no serà independent fins que La Vanguardia no hi estigui a favor. De moment, l’ensenya del Grup Godó no està per la labor, ni el mateix grup en sí. Ara bé, els mitjans de comunicació del Grup Godó estan esdevenint un lobby de pressió i d’influència emergent i que somnia amb l’hegemonia i, en el camí de la cerca del somni, no escatima esforços.
Pels qui diuen que el Barça és més important que la Generalitat (exhonorable conseller inclòs), el Grup Godó té una estratègia clara per l’status quo socialculé, que no és res més que Sandro Rossell i el seu Barça es dediquin a guanyar títols i emprenyar poc l’oasi català, intercanviant el lema popular de “Més que un club” pel crematístic “la pela qatariana és la pela”. No és debades que l’arxienemic del sandrisme, l’histriònic Laporta, hagi rebut fins al carnet del Caprabo a les tribunes del Conde de Godó, amb un desplegament més eficaç que el de la Flota Invencible, car aquella es va enfonsar abans de tocar terra.
Pels qui encara creuen que la Generalitat és important per a les nostres vides quotidianes, el Conde de Godó també ens té preparades les seves legions de tertulians i editorials en defensa de l’executiu català, sigui el Puig que neteja la plaça de Catalunya amb porres o sigui el conseller de les mútues privades i les seves tisores. Si cal, fins i tot es dota del servei de guardaespatlles en forma de tertulians que assoten companys d’antena si s’atreveixen a contradir el conseller de les Mútues durant una entrevista (memorable Sanchis/Barbeta vs Galdón a Can Basté).
Però l’hegemonia no sols pot venir de la comunicació: necessita el capital (que no li deu faltar al Conde, com tampoc als seus amics) i el braç polític. Quan en Duran, l’home de Florentino Pérez a Madrid, diu que es retallarà TV3, a ningú no li estranya que Terribas apunti a interessos privats per desmantellar la joia de la corona de la normalització del català a casa nostra. L’ombra de Godó plana pels estudis de Sant Joan Despí.
Godó ha llegit Gramsci, i sap que el poder emana de l’hegemonia a l’hora de relatar la realitat, sigui al Barça, a la política o a l’ambulatori de Sant Guim de Lluçà. Si Gramsci (wiki) aixequés el cap...
PD: Aquest article va ser publicat a Nació Digital, podeu trobar els altres meus articles aquí o en la pàgina al Facebook de la meva columna d'opinió a Nació Digital
Blog de Jordi Casals i Prat: política, independentisme, el Món, Història i molt més
dilluns, 17 d’octubre del 2011
dimarts, 4 d’octubre del 2011
Catalunya espanyola, autonomia tutelada
En la meva darrera columna a Nació Digital, vaig reflexionar sobre la tutela que té l'autonomia catalana, una tutela econòmica, jurídica i política, que fa que l'ens autonòmic català, sigui més una descentralització administrativa que un ens de sobirania catalana.
Ara que la CiU de Mas ha iniciat l'anomenada Transició Nacional, s'ha d'entendre que haurem de transitar cap a, com a mínim una autonomia política, amb pòsit de sobirania. O no?
Podeu llegir la columna: Catalunya espanyola, autonomia tutelada
Ara que la CiU de Mas ha iniciat l'anomenada Transició Nacional, s'ha d'entendre que haurem de transitar cap a, com a mínim una autonomia política, amb pòsit de sobirania. O no?
Podeu llegir la columna: Catalunya espanyola, autonomia tutelada