dilluns, 7 de gener del 2008

Ballana, Dessmond, Duran. Populisme o el políticament incorrecte?

El vídeo de Duran porta cua. A la comarca d'Osona, sobretot des que l'alcalde Pere Prat va deixar un comentari al bloc del candidat d'Unió (i Convergència) demanant que el retirés per xenòfob.
Dos blocaires prou distants entre ells i Duran (bloc), com són el liberal Dessmond (bloc) i el socialdemòcrata vigatà Ballana (bloc) han opinat. Ho han fet parlant del políticament correcte.
Jo em vaig posicionar en el meu bloc i ho vaig fer per mostrar la opinió que el vídeo electoral de Duran era d'un to absolutament populista de dreta, sinó d'extrema dreta. Hi surten tots els tòpics usats històricament per la dreta populista. Tota una pel.lícula de terror.
No crec que sigui correcte situar el debat sobre el vídeo entre el políticament correcte o no. Dir avui que parlar de la immigració és políticament incorrecte ho trobo desfasat. Segurament fa uns anys sí que era així, no es podia parlar de la immigració ni com un repte, sinó que si es feia s'havia de fer com una benedicció del cel. La immigració no és bona ni dolenta, és real i l'hem d'encarar, i sense eines adients (competències legislatives i recursos econòmics) és impossible.
Jo mai defensaré el silenci davant el tema de la immigració o la seguretat. Però que el silenci acumulat no ens faci traïdors i ens faci avalar posicionaments com els de l'Anglada o del vídeo de Duran.
Parlar d'immigració com es fa en el vídeo (el podeu trobar en aquest enllaç) no és parlar clar com diu en Joan Ballana. Parlar d'immigració com a delinqüència o com amenaça als nostres valors (cristians?) no és que sigui políticament incorrecte, sinó que és simplista i alarmista. Cert que hi ha delinqüència practicada per gent d'origen immigrat, però no totes aquestes persones són delinqüents, us imagineu que més del 20% de la població de Vic o Manlleu fossin delinqüents?
En Dessmond diu al seu bloc que a Catalunya hi manca llibertat per poder parlar de les coses al marge de "la pau la felicitat i el protocol de Kyoto", si no et criminalitzen. Jo no dic que no es pugui parlar d'immigració, ara bé, crec que titllar el vídeo de Duran de populista de dretes no és perquè sigui políticament incorrecte sinó que ho és pel seu contingut.
Titllar el debat sobre el vídeo de Duran en el marc del políticament incorrecte i no, és passar de no parlar del fet migratori a legitimar els discursos populistes i simplistes, com el de Duran en el vídeo.
(foto extreta de NacióDigital.CAT)

10 comentaris:

Iñaki Escudero Vázquez ha dit...

Tens tota la raó Jordi. Avui dia el políticament correcte (almenys el que dona vots) és parlar d'immigració tal i com ho fa Duran. Déu n'hi do si visquéssim en la societat que ens presenta el sr. Duran...!!!

Anònim ha dit...

Aquet nen d'ERC que deixi de jugar a la política.
Els imigrants només porten problemes al nostre país i a les nostres families.

Anònim ha dit...

Josep f. el seu propi apunt el desqualifica, per irreverent i simpliste. Possiblament si analitzés els seus orígens tindria la sorpresa que els seus avantpassats varen ser imigrants. Catalunya sempre ha crescut gràcies a les onades migratòries.
Si és cert que qualsevol fet migratori provoca tensions de convivència i d'organització, però amb constància i voluntat de tirar endavant el nostre pais segur que anirem conseguint la seva integració.

Joan Ballana ha dit...

Camarada Casals, politicament correcta o no, tu saps tan bé com jo, que avui en dia costa poc i és molt barat titllar de xenòfob a qualsevol. I això ho detesto. Segurament aquells que ho fan de manera gratuïta són llavors els més caragirats i hipòcrites. I això m´indigna. I a més, de vegades, són aquests els que més parlen d´integració sense saber que quan sobrepasses percentatges del 20% millor parlar i treballar per una convivència pacífica i respectuosa que no pas per una integració plena, que ja no existirà, almenys per ara. Per tant, en tot aixo, més colzes, més calés (molts més dels actuals!!) i menys hipocresia barata.

Dessmond ha dit...

Hi ha una certa temptació en la gent d'esquerra en posar etiquetes i poca cosa més. El video de'n Duran és un espot de publicitat, com el que pugui fer Pans&Company. Ningú hores d'ara s'escandalitza per cap anunci. Ningú necessita del CAC per saber que és important o no.
Aquest deliri per posar etiquetes als demés simplement denota un desconeixement polític del que realment demanda la societat.
L'etiqueta de xenòfob és pujar el to a la de dretanós, perquè ja ningú li espanta aquesta suposada carrincloneria. Però, un cop més, quan hi ha alternatives reals, de categoria no calen penjar llufes a ningú. Quan hom pot brillar amb llum pròpia no li calen desqualificacions que ratllen la histèria. I aquí hi ha el problema de debó, que és la mancança de projecte propi o d'alternativa amb categoria. És aleshores que cal cridar al dimoni tan rentable de la dreta, la xenofòbia i algun altre tòpic convertit en retòpic.
El PSC demana el vot perquè no guanyi el PP. Més inseguretat en els mèrits propis, impossible. I la versió més nostrada és carregar contra en Duran, amb la mateixa buidor de pensament polític.
Jugar alegrement amb la xenofòbia té el seu perill. I presumir de pocs mèrits propis, també. Convida a passar de la política.
Els ciutadans volem política de categoria en comptes de tòpics i retòpics. És tan difícil de comprendre?

Carles Banús i Puigivila ha dit...

Etiquetar és perillós. És una activitat gratuïta, però al mateix temps massa subjectiva. I avui en dia està de moda més que mai... suposo que és pel fet que permet resumir idees i conceptes.

Xenofòbia, demagògia, ser políticament correcte, ... i la majoria de vegades no sabem ni què volem dir fent servir aquestes expressions de moda.

Amb les etiquetes el que també aconseguim és que en comptes de parlar del fons de la qüestió en quedem precisament amb l'etiqueta ("que si m'ha dit això i jo li contesto allò altre") com nens. La política potser hauria de servir per arribar una mica més enllà no?

Jordi Casals i Prat ha dit...

Aquest debat és molt interessant, però no crec que s'hagi de reduir al posar etiquetes o no. Perquè si hom troba que el vídeo és demagog com se li ha de dir. A més "l'etiqueta" està raonada en tot l'apunt. Potser etiquetador és una etiqueta...
Però encara ningú entra a dir si el vídeo que desciu Catalunya com un país caracteritzat per la delinqüència, el caos en les aules i una immigració que no s'integra és demagògic, o no! i no val dir que és un espot, les idees de Duran queden clares...
I Dessmond, suposo que no simplificaràs tot això a un subterfugi dialèctic en contra de Duran per no tenir projecte propi, oi? Em decebries...

Marc Arza ha dit...

Immigració: 3 mentides/3 veritats

http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/11/immigraci-3-mentides-3-veritats.html

Dessmond ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Dessmond ha dit...

jordi,
Un espot publicitari és un espot publicitari. Sigui de'n Duran o de Pans & Company. Quan t'ha de venir algú a prohibir un espot de Pans &Company perquè pot arribar a fer creure que els pagesos són tontos, anem malament. O cal vetllar per si Dolce Gavanna fomenta les violacions. Això és prendre el personal per raquítics mentals.
En el cas de'n Duran crec que no és altra cosa que un espot. Res a sacralitzar. Ni per un cantó ni per un altre. Jo crec que el pots criticar. Ara, dir que allò és xenòfob, dretanós etc. etc. a mi em sembla fora totalment de lloc. És veure-hi massa. Molt més del que la "gent del carrer" hi veu.
Jo crec que et pesa massa el fet de militar políticament. Jo em demano si les infrastructures, el baix nivell en la educació -no el caos que tu dius haver vist!-, la immigració, la possible baixa participació, a veure si això no és material tractable per a una pre-campanya o en una campanya?. T'ho dic sincerament, jo no hi veig tot aquest extremisme.
Jo espero que surti el vídeo d'ERC i estic segur que si hom s'ho proposa, li podrem penjar la llufa que sigui. I tan amples.
Ah, i no és cap subterfugi dialèctic en contra de Duran. En Duran no té projecte propi, sinó de CiU. I jo em sento molt còmode en aquest projecte.
A mi em costa molt carregar-me a en Duran, perquè el considero un bon polític. Crec que és dels millors en actiu. Ho penso jo i molta més gent, donat que les enquestes sempre el deixen prou bé. Ara, desperta moltes passions i no parlar-ne malament en segons quins ambient genera molts mal rotllos. També s'ha de dir. I no pas per a tu, que és glòria el que en dius!.
Jo crec que CiU té projecte propi i, per tant, Duran també. I que duri.
Finalment, penso que els militants d'una formació, més que mai, han depensar en oferir un producte propi impecable, més que dedicar-se a carregar contra l'adversari. La genteta com jo creurà en la política en majúscules si se li planta una molt bona oferta més que una abrasiva crítica.