En Carretero ha dimitit com a líder de Reagrupament. L’han seguit 13 membre més de la direcció i s’han quedat sols 4, entre ells Valdero i Pereira, fins ara molt propers a l’ex-Conseller del govern Maragall i que van ocupar càrrecs també en departament d’ERC a la Generalitat, tant en el de Maragall com en el de Montilla.
Hi ha qui parla de crisi interna, de trencament i de futur en entredit de la opció de Reagrupament com a partit i com a candidatura per les properes eleccions catalanes de la tardor. Tot plegat em fa pensar en un episodi que va viure el PSOE a principis dels 80, després de les primeres eleccions.
Llavors el partit hegemònic era la UCD, que partia des d’un recolzament dels votants del centre-dreta i centre-esquerra. El PSOE de llavors comptava a les seves files a militants que volien mantenir les essències socialistes i republicanes del partit històric i un d’altre que creien que s’havia de transformar en un partit socialdemòcrata i desfer-se de les motxilles que el podien allunyar del vot central.
Felipe González es va proposar fer del PSOE un partit homologable a les socialdemocràcies europees i, alhora, aconseguir el control total sobre el partit com a líder indiscutible. Així que en el 28è Congrés del PSOE hi va haver una pugna a l’entorn del marxisme com a referent del PSOE o no.
Després d’un debat que no acabava d’arribar a bon port per Felipe, aquest va dimitir com a líder socialista, sabent-se el líder reconegut per la base socialista. Mesos després, en un Congrés extraordinari, Felipe va tornar com a líder indiscutible i sense oposició interna. El marxisme també va deixar de ser el referent central pel PSOE.
Carretero ha dimitit sabent-se que és l’únic líder reconegut per la seva militància. Fent aquest pas, enmig d’un debat sobre l’elecció dels candidats al Parlament, Carretero aconseguirà tornar com a líder encara més indiscutible (anorreant l’oposició interna) i amb via lliure per imposar els seus candidats. N'hi que diuen "El 80% marxarà si Carretero abandona Reagrupament".
En el partit de la regeneració política també hi ha pugnes pel poder intern. Ja veus.
Una molt bona hipòtesi.
ResponEliminaI què hi deu dir en Sans, Jordi?
ResponEliminaUna bona analogia d'un fet que desconeixia: la dimissió del González. De vegades més val fer un pas enrere per poder-ne fer dos endavant...
ResponEliminaSEMBLA SER QUE JA HA TORNAT... Potser que et fagis endevinaire!!!!
ResponEliminaEls camins del poder no són inescrutables ;)
ResponEliminaPosats a fer treballar la bola de cristall ja veuràs com no serà Laporta que s'aproparà a Reagrupament sinó Reagrupament a Laporta. M'hi jugo un pèsol que farà un partit i un aparell a la seva mida i Reagrupament s'hi fondrà. On quedarà l'assemblearisme i tota l'estructura creada? Qui lo ça... És important subratllar que jurídicament a dia d'avui no són partit, sinó associació, i per tant la jugada seria fàcil.
ResponEliminai tot aquest "cuento" és el que ha d'ajudar a que hi hagi menys desafecció i que la gent no vegi com una cosa aliena la qüestió de la política? ejem... que algú m'ho expliqui!
ResponElimina