El Caucas ha estat sempre un trencaclosques que en els darrers segles ha basculat entre l'aliança i fidelitat a Rússia i la rivalitat i la pugna amb la gran potència eslava.
Els anys 90, amb l'esclat de la URSS (wiki), Geòrgia (wiki) s'independitza i, alhora, dues províncies de la jove república georgiana, Abkhasia i Ossètia del Sud (dos pobles aliats dels russos), trenquen amb Tblissi (capital georgiana) i proclamen la seva independència sota la protecció russa. Podeu llegir, en anglès, el wiki del conflicte entre el poble osseti i Geòrgia.
La independència d'aquests pobles caucàsics, pero, mai ha estat reconeguda per la comunitat internacional occidental, en busca d'un aliat, Geòrgia, que faciliti el transport de petroli del Caspi al Mar Negre i aquest cap a Europa.
Ara, Geòrgia ha fet un cop de força atacant els ossetis del sud (els del nord formen part de Rússia) rebels, pensant que occident faria costat a tothora al president Saskaviili (formats als EE.UU. i instal.lat al govern després d'una revolta popular que va fer caure a Shevernadze -wiki-, antic aparatxik de Gorbatxov).
La resposta de Rússia, protectora dels ossetis (que tenen la nacionalitat russa, també) ha estat contundent, amb un contraatac que no s'ha aturat als límits de la província rebel i que s'extén cap a la part septentrional i costera de Geòrgia. L'altra província rebel, Abkhàsia, ha començat a mobilitzar tropes per expulsar als soldats georgians estacionats al seu territori.
És curiós que ara els EE.UU. condemnin a Rússia, però no a Geòrgia, que va ser la primera a atacar. Ara es parla d'integritat del territori de la nació sobirana de Geòrgia. Això és el que Rússia deia de Sèrbia davant el suport americà a la independència dels albanokosovars. Llavors els americans facilitaven la llibertat del poble albanokosovar.
No tenen el mateix dret a la separació els ossetis i abkhasis que els albanokosovars? I els txetxens? I els catalans...?
Per què es tracta a Rússia d'agressora si qui va atacar primer va ser Geòrgia als ossetis del sud? La Geopolítica entén sobretot de força i està carregada de cinisme, en tots els bàndols...
.
El Periódico: Putin acusa occident de cinisme i d'entorpir Rússia
La Vanguardia: Putin cuestiona abiertamente la posibilidad de que Georgia mantenga su integridad territorial
Pravda: Russia, Ossetia and public opinion
Avui he llegit un article interessant al País (http://www.elpais.com/articulo/internacional/usted/le/importa/Abjazia/elpepuint/20080817elpepiint_6/Tes) que reflexiona sobre els canvis que els atemptats de l'11-S van introduir en els conceptes de guerra i de superpotència. L'11-S va fer que "el món" (i, molt especialment, els EEUU) creiés que la principal amenaça contra la qual lluitar era el terrorisme internacional, i que l'amenaça de les guerres `"clàssiques" (geopolítica) havia desaparegut. El conflicte a Geòrgia ha fet veure que això no és així: els conflictes derivats de la geopolítica continuen vius, i els EEUU han vist com encara hi ha qui pot fer ombra a la seva superpotència.
ResponEliminalv owners, please listen up. I am spotting a lot of louis vuitton out there that are being misused and mishandled. These precious Louis vuitton bags should be handled like newborn babies. With a gentle touch and lots of love. louis vuitton handbags are some of the most luxurious of all handbags. You have to appreciate the hard work and craftsmanship put into each Louis item.
ResponElimina