Qualsevol comparació políticoelectoral entre els EE.UU. i la UE és una quimera. Hi ha la temptació, perquè hi ha qui veu en el model de gran estat d'estats units, que són els EE.UU. (valgui la redundància), l'horitzó europeu.
Si ens centrem en el sistema polític són diferents, per començar, a la UE no hi ha un sistema de partits europeu. No hi ha un Partit Demòcrata i un Partit Republicà, que amb les seves particularitats locals són, cadascun, un sol partit.
És per això que en les darreres eleccions europees les conclusions arreu són en clau interna. Algú creu que a Rajoy, Mayor Oreja o Cospedal estan contents perquè el Partit Popular Europeu és el partit majoritari a l'europarlament?
Algú creu que a Aubry li preocupa molt que el PS Europeu s'enfonsa o li preocupa el PS Francès? I al President Montilla li preocupa gaire que l'SPD alemany s'ensorra?
Els partits fan campanya parlant de casa i valoren els resultats pensant en casa. Per què, doncs, els electors han d'anar a votar en massa a les europees? Perquè a més hi hem d'afegir que el Parlament Europeu és una cambra més que legislativa, que fa directives que els estats han d'adoptar (o no...). El President de la Comissió Europea no té cap paper en campanya, serà elegit i ningú sap per què (bé, sí, s'elegeix per una suma d'interessos estatals).
No importa que el PPE sigui majoritari, ni que els liberals pugin, així com els Verds/ALE o que els socialdemòcrates caiguin, fins i tot que els euroescèptics pugin. El que importa és que Gran Bretanya continuarà en l'ambigüitat, que França aportarà la grandieur i Alemanya els calés, que Holanda voldrà menys burocràcia i que Espanya farà el fanfarró mentre para la mà. I sí, els europeus orientals pensaran en la UE com un gran caixer automàtic més que en un pàtria compartida.
Amb tot això, però, no vull treure la importància de la UE, als catalans ens ha d'interessar ser-hi presents (en clau nacional, com tots!), perquè el nostre present i el futur, està lligat a la UE, com a membres que som i pel què ens pot esdeveneir en el futur. Però no ho oblidem, ens ha d'interessar en clau nacional...
1 comentari:
Totalment d'acord amb la inexistència d'un sistema de partits europeu i el seu efecte en la desmotivació electoral. Cal recordar que el parlament no "fa" directives, sinó que només les aprova, les veta o les esmena. Un parlament sense iniciativa legislativa és una caricatura de democràcia. Salutacions des d'Obamalandia!
Publica un comentari a l'entrada