En els darrers dies, però, m'he concentrat en un llibre "Una educació siberiana", editat per Proa.
Si "Gomorra", que explica el món de la camorra napolitana, és un llibre que l'he deixat a mitges i el tinc com a reserva de moments perduts, aquest, que explica el món criminal dels urkes siberians, en canvi m'ha enganxat.
Les societats criminals com la màfia, la camorra, la n'dragueta o els urkes van més enllà que les seves activitats il.legals. Són una manera d'organització social, giarebé tribal. Tenen les seves lleis, el seu llenguatge propi, la seva organització social i una educació pròpia, que igual que en les altres societats, fa prendre identificació en la comunitat.
L'autor d'aquest llibre autobiogràfic, és Nikolai Lilin, "Koloma", resident a Bender, ciutat del Transdniester (regió separada de Moldàvia, però només reconeguda per Rússia; wiki), on la comunitat d'urkes siberians hi van ser deportats per Stalin i hi van arrelar amb la seva cultura i costums.
El llibre ens narra les lleis que governen la comunitat criminal, la organització social i els valors que l'esctructuren i la protegeixen. Els criminals òbviament viuen en un món de violència, però restringida en els seus codis d'honor, tota violència ha d'estar justificada. Tal com un estat.
No hi ha pietat amb els "bòfies", que ni se'ls pot parlar directament, ni tocar res que hagin tocat. Això sí, se'ls pot matar.
Però l'insult i la calúmnia entre criminals està altament penat.
El puritanisme sexual i el respecte a les dones i l'homofòbia també és un dels eixos de l'estructura dels valors morals de la societat dels urkes. No és d'estranyar, en un món tant violent, amb el puritanisme i el respecte a les dones substreuen la violació de la violència de la societat urka.
I només cal llegir el capítol de l'estada a la presó del protagonista per veure que la homofòbia és també una mesura de rebuig a la violència sexual dins les presons entre congèneres.
Llibres com el de Lilin o Saviano (autor de "Gomorra", web) ens mostren que dins les societats hi ha societats amb la seva cultura i les seves regles, sovint contradictòries amb el sistema que els impera i en lluita permenent entre ells.
Bloc de Jordi Cervera: Una educació siberiana
TV3.cat: entrevista a Lilin
4 comentaris:
Pamplines! Abans a Siberia sí que se (re)educava bé...
Hahahahaha!Imagina si els urkes eren xungos que els van haver de deportar de Sibèria!
pel que expliques sí que tenen pinta de xungos si... és curiós que la homofòbia i el puritanisme siguin tan recurrents en cerces d'aquest estil. Talment com si haguéssin quedat ancorats al passat, no?
Hola Jordi, per rependre el fil de l'Educació Siberiana, et recomano la lectura de "la Guerra más cruel" d'Arkadi Báchenko. L'autor és un noi de la nostra edat, nascut el 77. Comprovaràs que els passa a la unitat de sabotejadors...
Publica un comentari a l'entrada