dilluns, 11 de maig del 2009

La LEC, una llei nacional, el PP un partit nacionalista, el PSOE...

És clar que l'educació és un pilar fonamental en la conformació de les societats, és a les escoles on es formen els ciutadans, ja sigui a través de l'adquisició del coneixement, de valors i de conformació de l'imaginari col.lectiu.
El fracàs de l'àmbit educatiu és el fracàs de la societat.
Que Franco prohibís el català a les escoles era una eina de destrucció de la nació catalana.
Que la Generalitat recuperada fes del català la llengua vehicular a les escoles, era una eina de (re)construcció nacional, però que a més no oferís un sistema dividit en dos, per llengües, era la voluntat de construir una nació no segregada per comunitats lingüístiques. El fet, a més, que el castellà s'aprengui solventment a les escoles catalanes, és el reconeixement que hi ha una realitat lingüística complexa, plural i que no es anorrear el castellà de Catalunya.
Dit això, ja mostro la meva opinió que els sistemes educatius no són neutres, cap. Tenen una funció de construcció social.
Ara em ressonen les paraules amb un to còmplice que va dir el diputat del PP, Rafa López (bloc, abandonat des del 2006), en una jornada de les escoles concertades. Un discurs hostil contra el projecte de Llei d'Educació de
Cataluna (LEC) que s'estava conformant i que s'ha conformat, recolzat per les tres principals forces polítiques catalanes: CiU, PSC i ERC.
El discurs de López era liberal, parlava de llibertat, llibertat d'escollir centre, llibertat d'escollir escolarització segregada per sexes. En cap moment va parlar de llengua.
Ara, el PP ha reaccionat al compàs que marca El Mundo del Pedro J. Ramírez, que ha escrit l'Ària de la independència escolar de Catalunya, amb instruments de percussió de la persecució lingüística al Principat.
El PP ha reaccionat contra la LEC, no amb un discurs liberal com ens feia creure Rafa López, sinó amb un discurs nacionalista espanyol. No ens sorprèn que el PP té voluntat de ser un partit nacionalista, però hem d'estar atents a no caure en el parany d'un discurs liberal fals. No fan les coses per llibertat, sinó per una idea de nació espanyola que exclou la catalana.
I el PSOE de ZP, el de l'Espanya en singular, sembla que vol ser el baríton d'aquesta ària nacionalista espanyola en contra la LEC.
La Vanguardia: El PP critica en un anuncio la futura Ley de Educación de Catalunya
Avui:
El president valencià, Francisco Camps, elimina classes en català per fer-les en anglès
El Periódico:
Maragall veu "previsible" i "poc interessant" que el PP porti la LEC al Constitucional
La Cope:
El Gobierno catalán consuma la marginación del castellano
Bloc de Josep Maria Freixanet:
La primera llei nacional d'educació, la llei més important de la legislatura