dijous, 19 de novembre del 2009

Apostem per la cultura de l’esforç i el mèrit

Foto: Osona.com

Aquesta setmana, hem presentat a nivell de la Catalunya Central, a l'Aula Segimon Serrallonga de la Universitat de Vic, l'Acord de Mesures per l'Ocupació Juvenil de Catalunya.
L'Eugeni Villalbí, Secretari de Joventut, i un servidor vam estar acompanyats pel Delegat del Govern a la Catalunya Central, en Jordi Fàbrega, i l’adjunt a la rectora de la UVic, en Joan Masnou.
A l’auditori hi va haver des d’alcaldes i regidors, consellers comarcals i tècnics de joventut i promoció econòmica a representats sindicals i de l’àmbit empresarial i joves emprenedors.
El Secretari de Joventut va exposar les línies estratègiques de l'Acord i els objectius, per acabar obrint un debat a l’entorn de la crisi de valors de la nostra societat, el paper de la formació i els drets laborals adquirits durant els anys pels treballadors i la precarietat dels joves en el mercat laboral.
Malgrat que l'Acord és un paquet de mesures (més de 200 milions en pel període 2009-2012) estructurals sobre l’ocupació juvenil, la conjuntura de la crisi va impregnar el debat. I és que aquesta crisi profunda que es pateix globalment i nacionalment, a les comarques centrals amenaça en trencar l’estructura productiva (i social) que fins ara coneixíem.
Un dels factors que ha castigat més els joves en l’ocupació en els últims temps és la precarietat laboral, amb contractes que no faciliten ni l’adquisició d’experiència ni la construcció d’una trajectòria professional i personal.
Però si a més i sumem que hi ha hagut un desequilibri entre la formació dels joves i la qualitat dels seus llocs de treball, podem veure que ens hem instal·lat en una situació on el valor de la formació dels joves no es preua.
Joves que abandonaven la seva formació als 16 anys, en èpoques de vaques grasses no tenien cap problema per trobar feina i no mal remunerada. Ara bé, són aquests els que ara, en època de crisi pateixen més l’atur.
Necessitem una societat que aboqui a l’àmbit privat i al públic, a d’econòmic i al social, a apostar per un model de societat basat en els valors de la qualitat, del respecte als drets laborals, però de respecte a la formació i fer-ne un reconeixement no sols moral (estètic?) si no també econòmic.
S’ha de valorar el fet que els joves es formin, a la universitat o en cicles formatius.
Catalunya ha d’apostar per la cultura de l’esforç i del mèrit. I això vol dir que tingui el seu reconeixement i que es fomenti la formació.Traçar línies estratègiques i actuar en l’àmbit de l’ocupació juvenil segur que és actuar en el futur model productiu i social del nostre país.
Article publicat a Osona Comarca