dijous, 30 de juliol del 2009

75 anys fent poble. Felicitats Setmanari Torelló

(vídeo de El9TV)
En molts països europeus o en els mateixos Estats Units, hi ha una premsa local que és tot un referent per la ciutadania.
Són mitjans de comunicació que aporten informació a nivell local, des d'una perspectiva comuna que sols aquests mitjans poden portar a terme. Hi una connexió especial entre el lector i el mitjà, fruit de la capacitat d'atenció en uns fets que d'altres mitjans amb un àmbit de cobertura superior no tenen i per una punt de vista caracteritzat per uns referents simbòlics de proximitat compartits.
A Torelló tenim la sort i el privilegi de comptar amb una capçalera d'aquest tipus amb 75 anys de vida. Nat el 1934, en el període republicà que com aquest, va veure aturada la seva activitat amb la victòria nacionalcatòlica de Franco i els seus generals.
Al 1954 reempren la seva activitat però en castellà, la lengua del imperio, que, valgui la redundància, impera a Catalunya per dret de conquesta. Al 76, amb els nous aires que es respiren a la península, es recupera el català com a llengua del Setmanari Torelló.
Pocs municipis i territoris poden dir que compten amb un mitjà local des de fa 75 anys, un mitjà modest però de qualitat i amb aquell toc tant especial que dóna la proximitat i els referents compartits.
Els pescallunes hem de saber valorar aquest capital que tenim, que ens enriqueix com a comunitat i que ens cohesiona, perquè reforça el sentiment de pertinença a la comunitat municipal que som, al poble que som.
Però a més a més, el Torelló permet desenvolupar el sentit cívic que és el fet d'informar, que no sols és el d'escriure notícies, sinó també buscar-les i sovint en el temps lliure d'aquests que les cerquen.
És una inversió de part de la vida dels que treballen pel Setmanari a favor de tots nosaltres i això s'ha de reconèixer com a un servei molt important per Torelló.
I, finalment, també és una escola, una escola de ciutadania, de l'esforç que suara en parlava, però també el de la formació com a periodista o com a comunicador. Podem reconèixer signatures o veus en altres mitjans d'àmbit nacional i comarcal que els hem pogut veure a les pàgines del nostre Setmanari.
Per acabar, abans de felicitar a tothom qui ha ajudat a tirar endavant i fer que aquest projecte ens hagi acompanyat des de l'any 34, vull llançar un repte als del Torelló: atrevir-se a fer el salt a internet, una eina tecnològica que ens permet ser globals des del fet de ser locals, ser presents el món essent del nostre poble, Torelló.
I, ara, sí: Felicitats a totes les dones i homes que han participat en la fundació i pervivència d'una magnífica eina per fer poble, per fer Torelló!

1 comentari:

Anònim ha dit...

i tu ves penjant videos del 9 nou, que en la notícia del ultim ple ni hi sortiu