dimarts, 21 de juliol del 2009

Heràldica i món local: l'escut de Torelló no està reconegut ni és correcte

La setmana passada es va inaugurar una exposició d'Heràldica i món local a l'edifici El Sucre de Vic.
És una exposició del Departament de Governació de la Generalitat i van fer la presentació de l'exposició el director general Carles Bassaganya (bloc) i l'heraldista nacional Armand de Fluvià (web i wiki), acompanyats pel coordinador del departament a la Catalunya Central Toni Casassas.
Armand de Fluvià, un homenot de Catalunya, que va guanyar la batalla legal contra l'escut de disseny de Barcelona, ens va explicar el valor de l'heràldica com a llenguatge universal (com la música o la matemàtica, dic jo), sense una base científica si no de tradició popular i històrica, que ens serveix per identificar els subjectes que representen els escuts. Des de famílies a viles i ciutats, passant per clubs de futbol (malgrat aquests són molt sui generis).
Armand, després denunciar la banalització de l'heràldica, va fer un repàs dels escuts locals que no són correctes i/o que no estan legalitzats.
Un dels que no estan legalitzats, perquè no són correctes (i no s'ha arribat a cap acord) és el de Torelló, tant l'escut que té una estètica més tradicional com el més estilitzat (de disseny) que fa servir l'ajuntament.
Tot escut ha de tenir una base històrica, i el castell (estil castellà, quan hauria de ser una torre catalana) no és correcte i sembla que l'escut de Torelló no podria tenir les quatre barres a l'escut (no perquè no sigui català, si no perquè no hi ha cap argument històric-heràldic que permeti l'ús de l'escut dels comtes de Barcelona). Suposo que ens hi haurem de posar...

2 comentaris:

Arnau Martí ha dit...

Jordi, un tema complex aquest de l'heràldica. En el seu dia també vaig parlar d'escuts i corones a partir de la nova imatge corporativa de l'Ajuntament de Vic: http://arnauvic.blogspot.com/2008/07/nou-emblema.html

Jordi ha dit...

Suposo que si diferencies entre imatge corporativa i escut i s'és curós amb l'ús d'un i altre, és correcte, ara bé, en Comajoan cau en la trampa de voler demostrar republicanisme traient la corona de l'escut, quan la corona no vol dir res monàrquic, si no que identifica quin tipus de ciutat o vila és.
És com pensar que si no porta la bandera catalana la vila deixa de ser catalana...
Amb l'Heràldica, poca conya! ;)