dissabte, 14 de novembre del 2009

Enquesta: sistema electoral català. Tu, què vols votar?

Sembla que s'ha obert el debat sobre el sistema electoral català.

És un tema pendent des de l'aprovació del primer estatut, on s'establia que Catalunya podria tenir una sistema electoral propi. De moment anem seguint el model espanyol, amb circumscripcions provincials i amb un sistema proporcional, però que sobrerepresenta el "territori" enfront de la zona més poblada, per una qüestió d'equilibri territorial.
Catalunya ha viscut el debat permanent entre "una persona un vot" i el tenir en compte els desequilibris demogràfics i donar veu al territori.
Ara, però, se n'ha obert un que és el de l'elecció dels diputats.
Fins ara s'ha fet amb unes llistes bloquejades que han dissenyat els partits.
Però hi ha alternatives, com ara votar els candidats que es vol en una lista d'un partit desbloquejada, votar els candidats a diputats d'entre totes les llistes (podent votar un del PSC, dos de CiU i tres d'ERC, per exemple) o fer circumscripcions petites (posem per cas uns districtes lectorals cada 50.000 persones amb dret a vot) on s'elegiria un sol diputat, el més votat.
Les lleis electorals no són neutrals, com tampoc el disseny de les circumscripcions o districtes electorals.
Una sistema proporcional (el % de vots indica més o menys el % de diputats) facilita que hi hagi pluralitat de partits al Parlament, representant millor la pluralitat política del país i tenint en compte les minories polítiques.
El sistema majoritari (qui guanya en un districte, guanya tota la representació) promociona el bipartidisme.
Hi ha qui parla, però, de fer un sistema mixt, majoritari i proporcional, que permeti elegir diputats de la llista d'un partit i que també puguis votar els candidats que tu vulguis d'una forma directe.
Wikipèdia: Sistema electoral
Participa a l'enquesta que hi ha a la columna dreta!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El sistema d'una persona = un vot és inviable i no es dóna enlloc. És imprescindible l'equilibri territorial o les necessitats de la gent de fora de BCN quedaran totalment oblidades. Circumscripcions més petites on l'escollit representi el territori i no el partit i llistes obertes o almenys desbloquejades són els mínims que s'haurien de demanar en la llei electoral.

Jaume Rovira ha dit...

Si que es dóna una persona = un vot, es fa en les presidencials franceses.
Estaria bé votar per separat el Parlament i el President de Catalunya.
En el Parlament es podria votar molt territrialitzat i el President 'una persona; un vot'

Anònim ha dit...

Potser el debat s'hauria de centrar en: tothom hauria de tenir dret a votar?
I no parlo de races ni aquestes coses. Parlo de nivell intel.lectual. O somplement alfabetització.