dissabte, 13 d’octubre del 2007

Companys, l'assassinat de la Catalunya nacional

El 15 d'octubre de 1940, Lluís Companys i Jover, Molt Honorable president de la Generalitat, president de Catalunya, va ser afusellat per un escamot d'afusellament de l'exèrcit espanyol sota les ordres del règim de Franco.
Després d'un procés sumaríssim que ja tenia sentència dictada abans de començar, la Catalunya autogovernada (per primera vegada des del 1714) i republicana era aniquilada en la figura del seu president.
Fets com l'elaboració d'una Llei de la Memòria Històrica que no anul.la les sentències dels tribunals franquistes em crea repulsió humana i frustració política.
La vice-Presidenta espanyola Fernández De la Vega, en visita a Catalunya, en el marc de la commemoració de l'assassinat del President Companys es va comprometre a anul.lar el procés al president màrtir. Com sol ser normal en les promeses als catalans, el govern del reformista autocensurat Zapatero no va complir, no ha complert.
És d'obligació commemorar la mort del President Companys per part de totes i tots els catalans que valorem la concepció nacional del nostre país. Amb bales feixistes van voler anorrear la voluntat d'autogovern de Catalunya, com ja van fer anteriorment les tropes borbòniques al 1714.
Més enllà que Companys fos un líder de l'Esquerra Republicana, que fos el portaveu de bona part de la classe obrera i camperola, de les classes mitjanes i del republicanisme confederalista, més enllà de les afinitats ideològiques, cal commemorar la mort d'un President de Catalunya.

A Vic, com cada any se l'hi farà un homenatge a la Plaça que porta el seu nom. Es farà diumenge 14 a les 12 del migdia. Podeu veure la notícia amb fotografies de l'acte a Osona.com (cliqueu aquí).
A Prats de Lluçanès, es passarà el documental "Companys, procés a Catalunya", a les 7 de la tarda a Cal Bach.

Apunt de Josep Maria Freixanet, diputat d'ERC, en motiu de l'acte commemoratiu del 2006: "66è aniversari de l'assassinat de Companys"
Publicat a Opinió Nacional

4 comentaris:

Anònim ha dit...

He llegit el llibe de N'Enric Vila sobre Companys. És l'exemple clar de l'autoodi català.
Som una nació amb algun trastorno estrany.
Visca Catalunya

Anònim ha dit...

Hola Jordi!

Ja t'he modificat l'enllaç a aquest bloc des de l'Espurna del Sud

Salut i independència

Maiol Sanaüja i Soler-Rossell ha dit...

Gràcies per enllaçar-me! Ara mateix ho faig també.

Demà dedicaré un post al President màrtir i, alhora, ens aixecarem a dos quarts de set del matí per llegir un manifest i llançar quatre salves d'honor.

Una abraçada

Anònim ha dit...

Zapatones ens ha enganyat de nou, quina estafa més gran és la esquerra espanyola