dilluns, 8 d’octubre del 2007

El valor de l'espai comunicatiu osonenc

A vegades em diuen que sóc un pesat a l'hora de parlar de Torelló i de la comarca, d'Osona, sempre trobant un referent en la conversa en la meva vila o la meva comarca.
Poc sovint, però, parlo d'un dels aspectes que defineixen la vivesa d'on visc: el sistema comunicatiu osonenc.
La riquesa de mitjans de comunicació d'abast local o comarcal és extraordinari, a més, van des del paper fins a la televisió passant per la ràdio i Internet.
És un privilegi comptar amb tants mitjans de proximitat per informar-te del que passa a casa teva. Poques coses passen desapercebudes per la ciutadania i, crec, l'estat d'opinió en surt molt reforçat davant aquest mapa comunicatiu osonenc.
És de valorar, a més, que cada mitjà té una línia editorial diferent, pròpia i d'identitat forta. Ja se sap què s'hi pot trobar a El 9 Nou, al ben retrobat gratuït diari Més La Marxa, al Canal Taronja, a Ràdio Manlleu o a Osona.com. I aquests perfils propis, que els lectors, oients o espectadors van a buscar, són el què enriqueix l'estat d'opinió dels osonencs, formant una bona base democràtica. A més tots els mitjans parteixen d'una identitat osonenca molt clara, així que permeten renovar i enfortir la identitat que té la nostra comarca.
També és de ressaltar que tenim grups comunicatius propis de casa nostra, que exploten diferents canals de comunicació. Tenim el grup d'El 9 Nou, amb el bisetmanari i el 9TV; tenim el grup que aglutina el Canal Taronja, SER Osona i els 40 Principals (amb la major part de la programació en català!); després hi ha el grup que aglutina Osona Comarca i Ràdio Vic i per acabar, no podem deixar d'esmentar el grup Nació Digital, on en sobresurt el portal de mateix nom i d'àmbit nacional, el portal osonenc de referència comarcal i nacional Osona.com o el fresc Osonatanga.com i l'impressionant Eroscatalà.com.
Com a regidor de Torelló i secretari comarcal d'Imatge i Comunicació d'Esquerra, trobo apassionant treballar amb aquest mapa, saber que pots fer arribar el missatge, explicar les decisions o les actuacions, que al davant tens una societat informada, viva políticament.
No puc acabar, però, sense fer esment al mitjà municipal de Torelló, Ràdio Ona, que en el passat patronat, on es va presentar el nou responsable, Pere Trabal, vam acordar començar el procés de reforma dels estatuts del Patronat, és el que vam demanar en el darrer Ple i cap grup no ens va donar suport, alguna cosa es mou a l'ajuntament... També vull deixar constància d'un mitjà solvent com el setmanari Torelló, que informa cada setmana de l'actualitat de Torelló i la resta de la Vall del Ges i Orís.
A Osona tenim un gran patrimoni comunicatiu i no ens el podem deixar perdre.

Altres mitjans que podeu trobar a la xarxa: Diari de Vic, El Ter, Vilaweb-Vic, Més Osona

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Cert, l'espectre mediàtic osonenc és ric: diversitat de formats i d'òptiques. Ara, hi ha un altre aspecte que, malauradament, em sembla que és comú, si no en tots, en la majoria de mitjans: la precarietat laboral dels periodistes.

Anònim ha dit...

Estic d'acord amb l'observador. Els periodistes de la comarca no estem gaire ben tractats laboralment.