dissabte, 6 d’octubre del 2007

Els fets d'octubre. Acte de sobirania en el turbulent període d'entreguerres

Avui és 6 d'octubre, fa 77 anys el president de la Generalitat, Lluís Companys, va proclamar l'Estat Català en el marc d'una federació (en realitat confederació) de pobles ibèrics, com Macià 3 anys abans. Són els anomenats Fets del 6 d'Octubre.
Era un acte davant la "feixització" de la república, amb l'entrada dels filofeixistes de la CEDA al govern conservador de Lerroux. I un acte confederalista per part de l'Esquerra governant en aquell moment, un acte de sobirania català. L'exèrcit va esclafar la revolta catalana i va empresonar el govern.
L'entorn mediàtic, historiogràfic i polític propi de la sociologia franquista, o simplement espanyolista de dreta, han volgut justificar el cop de Franco i la resta de generals del 36 pels fets d'Octubre catalans i la vaga general revolucionària d'Astúries.
És bo recordar aquests episodis de la nostra història nacional, com d'altres com la guerra de secessió del 1640 (la dels segadors) o la guerra de successió, que acabà fatalment al 1714. El plet nacional català és un procés històric de llarg recorregut, no una invenció d'un "nacionalistas trasnochados".

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ningú ha fet res per commemorar aquesta data, encara que si que ho faran pel dotze d'octubre, els mateixos independentistes.