dilluns, 15 d’octubre del 2007

La majoria de catalans no estan en contra de la independència

"Els catalans demanen un referèndum però no volen la independència", així titula El Periódico de Catalunya la notícia d'una enquesta sobre l'estat de la qüestió nacional a Catalunya.
Què vol dir això? doncs que segons l'enquesta un 58,6% dels catalans estarien d'acord amb la celebració d'un referèndum d'autodeterminació i que un 33,9% votaria que SÍ en aquest suposat referèndum.
Aquest és l'anàlisi que en fa el diari barceloní. No us sobte res?
A mi em sobte que per fer l'afirmació sobre el referèndum es fa des d'una majoria que respon afirmativament i que la segona segons la minoria que respon afirmativament.
Si aprofundim en la segona, ens trobem que diria que Sí a la independència el 33,9% esmentat abans, que diria que No el 43,9%, que votaria en blanc o no votaria el 9,8% i que no sap què faria un 12,5%.
Si girem el plantejament i preguntéssim la majoria dels catalans no volen la independència? la resposta seria que no, només 43,9% hi votaria en contra.
Així que si no hi ha una majoria a favor del Sí ni del No, la decisió sobre la independència o no de Catalunya estaria en mans dels indecisos: el 12,5%, que ajudaria a arribar tant al Sí com al No a superar el 50%.
Algú es podria pensar que fins a un 56,4% dels catalans podrien arribar a votar per la independència de la nostra nació? Aquesta dada és esperançadora.


Per veure la gràfica d'El Periódico de l'enquesta cliqueu aquí.


A tenir en compte:
- A la pregunta de quina és la millor relació Espanya-Catalunya, la independència sols obté el 18% de suport, enfront del 33,9% que han respost que votarien que Sí en un referèndum.
- Relativament, hi ha un % més de federalistes que voten a ERC que independentistes (25,3%) a CiU (19,6%) i que federalistes (15,8%) a CiU també.
- Hi ha un 13% i un 13,3% de votants socialistes i convergents, respectivament, que diuen que seria millor una relació Catalunya-Espanya que no fos ni la independència, ni el federalisme, ni l'autonomisme ni el centralisme, la pregunta és quina!?
- Hi ha un 3,2% de votants d'ERC que creuen que la millor relació entre Espanya i Catalunya s'hauria de basar en el centralisme. Parlen d'una Catalunya centralista?
.
PD: us recomano llegir aquest article de Roger Buch a Tribuna Catalana

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Això s'anima a pesar de les pressions mediàtiques de molts mitjans i del poder de la burgesia catalana que fa negocis amb Espanya.

Joan Ballana ha dit...

l´olla ja fa xup xup ?

Vida quotidiana ha dit...

Tot i que els percentatges del sí i del no són similars a una enquesta que el CIS va fer l'any 2001, aquesta enquesta de El Periódico ha estat la sortida de l'armari de l'independentisme.

De tota manera, la pregunta interessant seria saber quin percentatge continuaria votant sí si els trens de la Renfe anessin com Déu mana o si des de l'aeroport del Prat es pogués anar una mica més lluny de Logroño.

Anònim ha dit...

I en l'enquesta hi ha independentistes del PP!