dimarts, 18 de novembre del 2008

Chacón: Presidenta del Gobierno Español

Ja fa uns mesos, a el 9 TV, mentre esperàvem que engeguessin càmeres i comencés la tertúlia, amb alguns contertulians estàvem fent-la petar. Llavors, va sortir el tema de Carme Chacón (wiki) i el fet que fos nomenada ministra de Defensa.
Allà, em vaig tirar a la piscina, i vaig dir que el nomenament de Chacón per Zapatero era l'aposta d'aquest últim per posar-la en la carrera de la seva successió.
Em va venir el cap aquesta conversa quan el diumenge vaig llegir aquest article a La Vanguardia, on s'argumenta la força que està prenent Chacón a nivell polític, essent ministra de Defensa, i com a dona influent. Ja comença a sortir en diferents rànquings de dones influents a Europa.

Més enllà de les enquestes de valoració dels ministres espanyols o dels rànquings en premsa, crec que el perfil de Chacón per ser presidenciable espanyola pel PSOE segueix perfectament els patrons de Zapaterisme: l'estètica i els valors (i no en l'ordre contrari).
ZP ha basat la seva acció política amb els simbolismes, aquí és on ha estat més valent: retirada de les tropes a l'Irak, declarar-se amic de Catalunya, declarar-se republicà, ser del Barça (!); o cops d'efecte com en els matrimonis gais, nomenament d'una dona al Ministeri de Defensa, picabaralles amb l'Església, etc.

En canvi, fora d'aquests fets puntuals, ha estat força conservador o continuista: manteniment de les tropes a l'Afganistan, retallada de l'Estatut català, no ha anat al Camp Nou (!), buscar acords cap al centre (CiU, PNV, CC), posar a Bono a la presidència del Congreso, etc.

Així que si el Zapaterisme del canvi estètic vol impregnar el dia després de ZP, res millor que Carme Chacón: dona, jove, catalana i seguidora entusiasta del Zapaterisme, amb capacitat política per fer polítiques de cop d'efecte, com ara llençar una anomenada Renta Básica de Emancipación, que havia de ser la hòstia, però només feia que duplicar el que es feia a Catalunya (envaint competències) i els problemes de cobrament per part dels joves són més que preocupants o dir que vol el concert econòmic per Catalunya (sense fer res per aconseguir-lo).

I, finalment, no va ser Bachellet (wiki) ministra de Defensa abans de ser la Presidenta de Xile, pels socialistes xilens?

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Carai molt bona! Jordi jo hi posaria una ratlla més. "Alhora Chacón com Obama trencarien amb el tòpic. Barak Obama, negre, president d'un país amb fortes connotacions racials és escollit president. Carme Chacón és escollida presidenta d'un país amb fortes connotacions masclistes i patriarcals".

Anònim ha dit...

Chacon és com ZP, un bluf amb imatge.
Quina vergonya que aquesta fos la primera presidenta d'espanya catalana...

Anònim ha dit...

Certament, el zapatarisme busca seguir la via catalana dels "altres espanyols" com ho vam fer a Catalunya amb els "altres catalans" (Montilla) o els EE.UU amb els "altres yanquis" (Obama).

Una mecànica molt espectacular de demostrar que tot canvia sense canviar res.

Anònim ha dit...

Carme Chacón acabaria enfonsant Espanya, després ens fotrien fora als catalans i catalanes d'Espanya.
Endavant, Carme!

Anònim ha dit...

D' ACORD ANONIM,JO TINC EL DUBTOS GUST,DE CONEIXAR AQUESTA SRA.DE FA MOLTS ANYS, UNA TREPADORA NATA,SIMPATICA,AIXO SI,PERO SENSA MASSA CONSISTENÇIA POLITICA,ELLA OBAIEX LAS CONSIGNAS DEL PARTIT I ENDAVANT. FIDELITAT AL CAP,AQUEST ES EL SEU GRAN MERIT. JUGANT AMB BCN......