dilluns, 17 de novembre del 2008

Prevenint l'abstencionisme al vot i a la política

Sembla que quan les democràcies liberals on vivim es consoliden, normalment, la participació política de la ciutadania és baixa. I parlo tant de la participació en àmbits polítics formals (partits, eleccions, etc.) com els que no són formals.
A casa nostra comença a passar, el sistema democràtic s'ha consolidat i si no és en moments de voluntat de canvi profund de l'escenari (com ara les eleccions catalanes del 2003 o les espanyoles de després de l'11M), els vots cada cop són més minsos.
És hora de començar actuar si no ens volem resignar a la baixada de participació electoral dels nostres ciutadans.

Hi ha una tasca més a llarg termini que és l'educació en la participació, començant pel nostre entorn més proper, de mica en mica podem anar interioritzant que som subjectes polítics i que, com diu el clàssic, si no fas política te la fan.

Però a més curt termini cal prendre mesures per apropar les eleccions al votant. Crec que s'ha de fer en dues dimensions. Primer la d'aprofundir en un sistema electoral on els votants siguin més decisius. Segurament un sistema electoral on hi hagi part dels diputats que siguin elegits nominalment facilitaria un apropament a la política per part de l'elector.

La segona dimensió és la de la quotidianitat, la de facilitar el vota als votants, que no comporti més maldecaps del compte. Això vol dir adaptar horaris o fer ús de les noves tecnologies, per exemple.

Aquesta darrera opció és la que el que la Conselleria de Governació, dirigida pel republicà Jordi Ausàs (bloc), portarà a terme amb una prova pilot amb els universitaris catalans, que podran votar per internet.

Aquesta idea, pren com a referent un projecte que fa temps em va comentar un company de les JERC de Sant Andreu de Llavaneres, fent ús del vot per internet en l'elecció d'un ajuntament jove (web).
Aquest projecte de Sant Andreu de Llavaneres, liderat pel regidor de Joventut d'ERC, a més, també incideix en la formació en la participació política, aproximant la praxis política als joves.
Avui: Els universitaris votaran a través d'internet a les pròximes eleccions al Parlament
La Vanguardia:
Llavaneras estrena el voto electrónico con una iniciativa que acerca las administraciones a los adolescentes
En aquest enllaç, podeu trobar-hi un article de Josep Maria Reniu (bloc), sobre el vot electrònic.

3 comentaris:

Carles Banús i Puigivila ha dit...

Jordi,

Trobo prou interessant la proposta de vot per internet. Si es vol apropar la política a la ciutadania cal facilitar les votacions; fins i tot es podria plantejar la possibilitat de poder votar uns dies abans (tecnològicament seria viable) i així oblidar-se del vot per correu d'una vegada per totes.

Crec, però, que reduir aquesta prova pilot (que segons tinc entès seria vinculant) només a un grup d'estudiants em sembla un error. Només es valorarà l'experiment en persones joves, preparades (en tant que universitàries) i avesades a utilitzar els ordinadors. Si realment ha de ser una prova pilot potser seria més adient buscar un conjunt de població que pogués representar millor la societat catalana. Per exemple se m'acut que es podria fer la prova pilot agafant tota la població d'un municipi, o alguna cosa similar.

Salutacions,

Jordi Casals i Prat ha dit...

Estic bastant d'acord amb tu, en quan a eixamplar la base per tenir en compte les diferents casuístiques,
però crec que la part de l'ús de les TIC s'ha de dirigir als sectors "alfabetitzats" en TIC. Per la resta de població es podria pensar en altres mesures, com ara el de ampliar els dies de votació.

Anònim ha dit...

Amb el convergent den Banus el que li preocupa és que els que voten CiU són tot iaios.