dimecres, 27 de gener del 2010

Conseller Huguet, redibuixant Catalunya pel segle XXI

Ahir el Conseller Huguet (bloc), un dels consellers més brillants que ha tingut i té la Generalitat de Catalunya, va fer una conferència també brillant sobre Catalunya i el seu futur. Es podria resumir amb un neo-Toressibagisme: Catalunya serà innovadora o no serà.
Huguet fa un anàlisi marxià (que no marxista) de la realitat on el fet d'existir o no com a realitat en el món local es basa en la capacitat de tenir un paper en l'àmbit econòmic.
A manca de recursos energètics o naturals, Catalunya ha de tirar de l'únic recurs que té: l'humà. Amb estadístiques a la mà, som una gran potència europea i en l'àrea del Mediterrani, més.
Per Huguet, la innovació i la recerca han d'insuflar l'energia necessària perquè Catalunya tingui un paper en el món global, amb uns afegitons importants: entint en compte que s'és global des de la glocalitat (global des del local) i que tenim la responsabilitat (humana) d'aportar un valor afegit pel bé comú. Comú des d'un punt de vista global.
Per Huguet, s'ha d'omplir d'ànima l'economia. Una ànima que ens ha de portar uns valors de respecte al medi (en què vivim i de què vivim). Això és una pugna pura i dura cap als conservadors que tendeixen a l'èxit curterminista.
Catalunya s'ha de redibuixar i ara és el moment per poder ser actors principals en el segle XXI.
Ara bé, no podem oblidar que tenim un gran obstacle, l'Espanya immobilista.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Jordi, no és per treure mèrit al Conseller Huguet, però aquest és el discurs de la tecnocràcia europea des de fa 10 anys i de moment som allà on érem.

Jordi Casals ha dit...

Anònim,
en cap moment dic que el Conseller hagi inventat res, només he indicat l'anàlisi que fa i les propostes que fa.
I en la política catalana actual, em sembla a ressaltar.
I el que està proposant el conseller és el que estan plantejant-se molts estats europeus en similars circumstàncies (excepte la rèmora de l'estat on estem) que el nostre país.
Gràcies per l'aportació.

Anònim ha dit...

El Sr. Huguet, si fos tan excel.lent, tindria uns ajudants millors. Al sector d'universitats i recerca està invadit de socialistes amb nul.la idea de país. Em refereixo a Catalunya.

Jordi Casals i Prat ha dit...

Anònim. no sé si ets el d'abans.
Tot i això gràcies per participar en aquest bloc.

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

Vejam si el proper govern no és "curterminista" com dius tu Jordi i és continuista pel que fa a la política d'innovació i recerca que porta a terme aquest departament. Tots els economistes i sociòlegs coincideixen a dir que la única manera de tirar endavant a partir d'ara és tenir el país ben preparat i amb feines d'alt valor afegit.

Per altra banda, crec que Huguet hauria de fer un esforç per explicar millor el pla de Bologna i la seva implantació (ni que fos per dir que se'ns obliga...)ja que em sembla que no s'ha explicat prou be. En tot cas això no és objecte del post.

Roger ha dit...

Jordi,

Esta molt bé que magnifiquis al Sr. Huguet, però t'he de dir que al Departament d'Innovació, Universitats i Empresa no tothom pensa el mateix. El Sr. Huguet com pot redibuixar la Catalunya del segle XXI si no és capaç de controlar a la seva gent dins el seu Departament. Com pot redibuixar Catalunya amb la deslocalització de les empreses a l'estranger que son les que porten el diner a Catalunya....com...?? No fem demagogia. La gent no és burra com volen fer creure.




Roger

Jordi Casals ha dit...

Hola Roger,
no entenc que t'estigui bé que "magnifiqui" el conseller però que digui que tractem la gent de burros.
Per altra banda, si creus que la crisi i les deslocalitzacions són responsabilitat del Conseller, doncs no ho comparteixo, el capitalisme global té les seves regles (que potser no agraden).
Fins ara es captaven empreses a base de subvencions i beneficis fiscals... el que es dibuixa des de la Generalitat per encarar la nova etapa després de la crisi és que Catalunya tingui un valor afegit que faci que sigui viable econòmicament al marge del sòl i les rambles.
Gràcies.