dimecres, 6 de febrer del 2008

Els bisbes i la política

Continua una controvèrsia que sols té tanta força fruit de l'anticleri-calisme (que no agnosticis-me) d'aquest país nostre i el del costat.
La Conferència Episcopal Espanyola s'ha pronunciat a favor del vot al PP i en contra al del PSOE (o viceversa). No ho ha dit explícitament, però sí que ho ha fet implícitament. Pel mig hi han barrejat les converses amb ETA i el fallit procés de pau.
Alguns bisbes catalans, com el de la Seu d'Urgell se n'han desmarcat, així com l'Abat de Montserrat.
Jo, ateu confès, crec que els bisbes tenen tot el dret a opinar públicament, jo diria que fins i tot a fer campanya activa per un partit polític, al cap i a la fi representen una bona part de la ciutadania, però segurament l'Església i els anticlericals sobrevaloren la força social i d'opinió d'aquesta.
Segurament aquestes afirmacions polítiques poden provocar contradiccions internes entre creients catòlics, però potser aquests s'haurien de plantejar el per què els bisbes defensen un partit i no un altre. Per què els bisbes no poden ser elegits democràticament. Per què l'Església catòlica té una estructura tant jeràrquica i antidemocràtica. Però aquestes preguntes se les haurien de fer els catòlics.
El què no és de rebut, és que el José Blanco, Secretari d'Organització del PSOE, amenaci en modificar el finançament de l'Església (ara es pot escollir donar un 0,7% a una ONG o a l'Església quan es fa la declaració de la renda). Aquest revanxisme simplista, utlitzant mesures pròpies de l'Estat en benefici del partit, és tant antidemocràtic com l'estructura de l'Església. I de laïcista no en té res...

5 comentaris:

Joan Ballana ha dit...

M´agradaria saber què en pensa del comunicat dels bisbes espanyols el mossèn Tot Terreny? De ben segur que es deu enfilar per les parets!! Ara no en recordo el nom, però és un pou d´anècdotes aquest home i si no vaig errat vivia a Torelló...

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Suposo que et refereixes a mossèn Ramon Vila. Fa uns dies publicava un article a El 9 Nou amb motiu de fer... 101 anys!!!

Joan Ballana ha dit...

Exacte!! Això sí que és eficàcia blocaire en xarxa! Ei, ben trobat company! I m´alegro que el mossèn Tot Terreny ja sigui centenari...

Jordi Casals i Prat ha dit...

Joan, més que centenari, més que els gegants i els nans de Torelló!
I amb lucidesa...

Anònim ha dit...

Ara es catòlic en Casals?