dissabte, 12 de desembre del 2009

De la revolució democràtica americana a la revolució democràtica catalana

Aquests dies he abandonat les meves lectures i m'he centrat en algunes que el meu estat d'ànim polític em demandaven.
Thomas Jefferson (wiki), pare dels Estats Units d'Amèrica i revolucionari republicà, ha pres la meva atenció.
És curiós com quan pensem en revolució pensem sobretot amb la francesa i la russa i quan parlem d'independències de nacions pensem en nacions de l'Europa de l'est, sobretot.
La primera potència mundial del darrer segle i aquest va aconseguir la independència i a través d'una revolució democràtica, republicana, de primer orde. Possiblement el fet que els EE.UU. tingui una actitud reaccionària a nivell internacional ha fet perdre la referència revolucionària dels orígens dels EE.UU.
Llegint la declaració de la independència dels EE.UU. i veient el tarannà democràtic del moviment independentista nordamericà, puc dir que els catalans tenim un referent històric clar en el nostre moviment d'alliberament nacional, el dels EE.UU.
I personalment, em puc prendre com a referent a Jefferson, qui pensava que la revolució democràtica, republicana, ha de ser permetent per mantenir la democràcia autèntica i profunda.
Endavant doncs amb la revolució democràtica catalana i l'alliberament nacional, i que no s'aturi ni en el 13D ni en la jornada d'aconseguir la independència, sinó que continui aprofundint en la democràcia, la justícia i la llibertat.

5 comentaris:

Lluís ha dit...

Tu sí que saps com fer-me feliç :D

Pol Pagès i Pont ha dit...

I tant que sí, Jordi! Però si m'ho permets et faig una petita correcció. EE.UU. no vol dir res en català. La forma correcta és EUA.

Salut!

sarauista ha dit...

Collonut, Jordi!

Tercera via ha dit...

Si bé és cert que l'origen és similar i l'objectiu comú entre les 2 revolucions democràtiques, recorda que ells (EEUU) van guanyar sobretot pel suport de França (2 potència mundial del moment) i ha nosaltres qui ens dona suport?

Ara bé, l'exemple és fantàstic i dona per pensar i pensar molt!!!

Salut!

Jordi ha dit...

Compte tercera Via en fer servir EEUU... ;)
L'has clavat indicant de la pota més coixa qe pateix l'independentisme català: els suports internacionals