dilluns, 2 de març del 2009

Del tripartit basc a la sociovergència a la basca?

A Euskadi, les eleccions han estat molt participades i s'han vist condicionades per l'absència d'un llista de l'esquerra abertzale hereva de Batasuna, que suposava a l'entorn del 10% de l'electorat. Aquests han demanat el vot nul.
Els resultats ha suposat una bipolarització PNB - PSOE, que ha portat a un augment dels dos partits majoritaris bascos, portant a una gran victòria en nombre de diputats els nacionalistes (que ha passat de 22 a 30, davant del PSE que ha passat de 18 a 24).
Al País Basc, com a Catalunya, els president (Lehendakari) l'elegeix el Parlament, així que el que ens hem de fixar és en les majories que es poden configurar.
La majoria es fa arribant als 38 diputats. El PNB, els seus aliats del govern (EA i EB-IU) i els abertzales escindits de Batasuna, Aralar, en sumen 37. PSOE, PP en sumen 37 i UPyD (el partit espanyolista radical de Rosa Díez) en té 1.
Això vol dir que el PNB no pot fer majoria amb els seus aliats i que el PSOE només pot fer majoria amb el PP i amb el suport de l'ex-PSOE i radical Rosa Díez.
D'aquest escenari se'n desprèn diferents possibilitats:
1. Un govern espanyolista dur PSOE - PP - UPyD.
2. Un govern de PSOE amb el suport extern de PP i UPyD, si més no el dia de la investidura.
3. Un govern PNB - PSOE.
La campanya electoral del PSOE fa pensar que la primera o la segona opció és el que succeirà, sobretot després del discurs dur de Felipe González i el vistiplau de ZP a Patxi López per accedir a la lehendekaritza, clar que el que digui ZP no té perquè ser important, ja ens entenem, oi?
Aquestes dues opcions, però, suposen un casus belli del PSOE cap al PNB, que amb les dificultats per aconseguir majories al Congrés Espanyol, sempre ha estat un bon aliat pel president del govern espanyol. És per això, i perquè l'únic que ZP podria aportar a CiU perquè substitueixi al PNB a Madrid, seria el cap de Montilla, i això no està a les seves mans, que crec que ZP forçarà un nou cas Navarra al País Basc i hi haurà govern sociovergent a la basca: PNB - PSOE.
PS: Curiosament, en aquestes eleccions basques qui ha enharborat la bandera de la identitat han estat PP i PSOE, i qui ha posat damunt la taula la bandera de la gestió han estat els nacionalistes...
Agregador de blocs sobre les eleccions basques: www.eleccionesvascas.com
Resultats de les eleccions basques

4 comentaris:

Anònim ha dit...

VISCA EL BI-PARTIDIME SI SRO¡.
UNA GRAN MANIOBRA D' ESPANYA.
CATALANETS, ABERTZALES, "APAGA Y VAMONOS", TENIN ELS DIES CONTATS,PERO SOM TAN BANAUS,QUE FINS I TOT AJUDAREM A L' ESCABETXINA.
JUGANT AMB BCN.....

Ferran Camps ha dit...

Zapatero voldrà sempre abans un president socialista a cap altre. A Catalunya i a Euskadi. Aquesta cantarella de què pot preferir abans un convergent o un peneubista i que fa pressió perquè així sigui comença a ser la trola del segle, comença a cansar i a semblar ridícul. Mas se la va empassar quan se li va prometre la Generalitat. I ERC s'empassà la trola de què feu tot el que estigué al seu abast perquè així fos.
Montilla és president amb el vist-i-plau de Zapatero i amb López passarà el mateix perquè ZP és un polític normal que vol que guanyi i governi el seu partit a arreu. Va fer unes quantes trucadetes des de l'estranger, és cert, i què? Oi que no va enviar tota la artilleria pesant a BCN quan ella era fora i es reeditava el tripartit podent-ho fer per aconseguir el seu suposat objectiu? Em sembla que això es mostra prou clara del que és evident. Anant pensant que ZP desitja que governin els seus oponents, tenim el mapa autonòmic com el tenim: ell mana a tot arreu, i quan ell no pot ho fa el PP.

Anònim ha dit...

Doncs a mi m'agrada apostar fort, i dic que hi haurà sociovergència a la basca, sobretot si la majoria la decanta UPyD a favor del PSE-PP.
ZP vol que guanyin els seus, però sobretot ELL!

Sergi Tarrés i Sales ha dit...

La meva opinió és que el frontisme "constitucional" es decantarà cap a la banda espanyolista i s'intentarà governar en minoria del PSE. Tants anys d'hegemonia penebista fan que hi hagi moltes ganes de desallotjar del poder als nacionalistes. Crec que és més difícil reeditar el tema de Navarra a Euskadi tenint en compte que s'hi juguen coses diferents. En aquest cas la lehendekaritza la te assegurada el PSE-PSOE. Per altra banda dius que ZP volia Mas de president de la Generalitat però cal tenir present que Ell guanyava de totes les maneres possibles (president socialista o president convergent rendit). La quota de tenir un president socialista a la Generalitat no li treu ningú. Succeeix igual a Euskadi. I no ens enganyem, si a Madrid no tenen el suport del PNB amb tal que es trenqui l'hegemonia nacionalista el PP ja s'espavilarà per donar els suports necessaris.