dimecres, 6 de maig del 2009

Front nacional espanyol: opció legítima però de dubtosa ètica democràtica

..
Després de 30 anys, el PNB ha deixat de governar Euskadi i el PSE, amb el suport del PP, ha ocupat la Lehendekaritza.
Patxi López, líder dels socialistes bascos, és el primer Lehendakari en els darrers 30 anys que no és nacionalista, ho ha aconseguit després d'aconseguir més suports al Parlament que Ibarretxe, el candidat del PNB.
No argumentaré que és injust perquè el PSE no és la llista més votada, en un sistema parlamentari, és qui aconsegueix tenir una majoria suficient al Parlament qui governa.
Ara bé, que la majoria nacional espanyola sigui superior a la nacional basca al Parlament basc no ha arribat sols per les urnes, hi ha un factor clau i segurament estudiat per qui va impulsar la Llei de Partits espanyola, que també es podria anomenar d'antisegonsquinspartits. La il.legalitzacó de les candidatures que podien donar resposta a l'electorat de Batasuna (i EHAK i ANV) ha fet que els diputats d'aquestes forces, que no han existit, s'hagin repartit, fruit de la Llei d'Hondt, a PNB, PSE i PP, modificant la majoria parlamentària nacional/nacionalista basca cap als posicionaments nacionals/nacionalistes espanyols.
Només el plaer del fet d'ocupar el poder pot equilibrar la vergonya d'aconseguir-lo després d'il.legalitzar partits d'una ideologia (només d'una, no la falangista, ni la racista, només l'abertzale).
Patxi López té "l'honor" de governar en minoria recolzat pel seu antitètic PP i pel cada cop més ultra-nacionalista espanyol UPyD, de la cada cop més tètrica Rosa Díez (ex-consellera d'un Lehendakari nacionalista basc). El PSE governa Euskadi amb els diputats nacionalistes espanyols, un front nacional espanyol. Una opció legítima, però a través d'uns mètodes de dubtosa ètica democràtica.
PS: No vull deixar d'admetre l'error d'haver predit un pacte PNB-PSE... però el fet que Patxi López no necessités UPyD, al perdre un diputat en el recompte i el vot exterior un nacionalista basc, López només ha necessitat el PP, malgrat el suport d'UPyD. Suposo, però, que el fet navarrès va ser una advertència i va deixar clar que el PSOE busca el nacionalisme espanyol per guanyar vots mesetaris i no depndre tant de Catalunya.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Amb qui està goverant ERC a Catalunya? Són el mateix PSOE!!!

Jordi Casals i Prat ha dit...

Amb el PSC, però el PSC no ho fa amb el PP ni hi ha cap partit il.legalitzat... hauries de passar del títol, Anònim. Si vols, és clar!
Gràcies pel comentari.

Anònim ha dit...

AIXO SI QUE ES UN PACTE ANTINATURA

Anònim ha dit...

QUI PACTA AMB ELS BOLAÑOS,"MUDITOS"I ALTRES HERBETES.... QUEIXARSE...LA VERITAT.
JUGANT AMB BCN.

Jordi ha dit...

Dona, no veure la diferència entre la situació a Catalunya i a Euskadi... la vertit.
- Il.legalització de partits que comporta una majoria diferent a la que hi hauria sense aquest fet.
- L'esquerra pactant amb la dreta nacionalista espanyola.