dilluns, 14 de setembre del 2009

Cap de setmana sobiranista... i en vindran més!

Aquest cap de setmana ha estat, podríem dir, el cap de setmana més sobiranista dels darrers temps a Catalunya.
En un acte a primera vista tant senzill com fer una consulta popular impulsada per una entitat privada en una població de 8.000 habitants, preguntant als seus veïns si volen o no un estat català sobirà, ha provocat una sacsejada important.
El sobiranisme s'ha envalentonat, l'Estat havia posat traves i fins i tot havia amenaçat, i els federalistes s'han autoexclòs d'una consulta perquè tothom podés mostrar què volia ser de gran, parlant nacionalment.
100 fatxes en un servei de transport a domicili i expres, van anar i van tornar després d'esgargamallar-se cridant la unitat d'Espanya.
2.671 persones van votar a la consulta i, tal com diu molt encertadament Josep Maria Diéguez en el seu bloc, 61 dels quals van ser per uns demòcrates que van manifestar lliurement la seva oposició a la constitució d'un estat sobirà.
Com va dir Puigcercós ahir: ara hi haurà efecte taca d'oli, i la normalitat de l'expansió de les consultes locals és el que ens farà més forts.
A Torelló, ERC ja hem anunciat el nostre suport a què la Comissió Onze de Setembre de la Vall del Ges organitzi una consulta.
El sobiranisme avança.
Bloc meu d'Esquerra: Avui Arenys, després Torelló

5 comentaris:

vador girones castells ha dit...

Jo voldria demanar als senyors
d´Esquerra que ara davant l´evidència d´Arenys de Munt volen
treure pit en pro dels referèndums
autodeterministes, quan podien
demostrar-ho de debò que eren
d´aquest tarannà on eren quan els
de Catalunya Estat Lliure i els
10Mil a Brussel.les varen
plantejar això mateix a la
Mesa del Parlament amb una ILP al
mes de maig passat?????????????

Jordi ha dit...

Crec que la Mesa del Parlament va decidir no acceptar-la a tràmit per qüestions de capacitat legal del Parlament.
No vull pas dir que jo ho comparteixi plenament, però va ser així.
No crec, però, que sigui qüestió d'anar retraient coses del què s'ha deixat de fer quan el que es tracta és de fer.
Gràcies pel comentari!

Josep M. Diéguez ha dit...

En tot cas, hi ha un detall que no es pot oblidar: l'Ajuntament d'Arenys NO va convocar la consulta, hi va donar suport. Convocar-la des del consistori era anar a la frustració total, ja que l'aparell de l'Estat no ho hauria permès. En el cas del Parlament hauria passat el mateix, però corregit i augmentat. Des de la Ciutadella, i ja em disculpareu el símil militar, no es poden llençar salves de fogueix sinó trets definitius.

vador girones castells ha dit...

La plataforma Sobirania i Progrés defensa que la mesa del Parlament no era competent per no admetre a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació promoguda pels Deumil.cat i Catalunya Estat Lliure. En un informe elaborat per Antoni Abad, jurista i membre promotor de Sobirania i Progrés, la plataforma al·lega que el rebuig de la mesa de la ILP en considerar-la inconstitucional, que va comptar amb la unanimitat de tots els partits, es deu a «motius exclusivament polítics». El document conclou que la mesa del Parlament «s'atribueix funcions i competències que pertanyen de manera exclusiva al Tribunal Constitucional» en declarar fora de la Constitució la iniciativa en un estadi «tan primari» del procés legislatiu. L'explicació d'aquest error, segons l'informe, es deu al fet que la mesa de la cambra es va trobar davant d'una «llacuna procedimental». És a dir, desconeixia «quin procediment hauria de seguir per tal de declarar inconstitucional una proposició de llei» tan embrionària. D'aquesta manera, Sobirania i Progrés considera que es van vulnerar «garanties processals i constitucionals», així com els «processos constitucionalment establerts». A més, tampoc no es van poder exercir els «drets de participació política dels ciutadans en base a criteris d'oportunitat política». D'altra banda, l'informe argumenta que la mesa va actuar de manera «incongruent» perquè ha admès altres proposicions de llei que després van ser declarades inconstitucionals i, establint aquest precedent, limita «sine die» la possibilitat que la Generalitat assumeixi noves competències a més de les que ja té atribuïdes. El document rebla la seva argumentació afegint que la mesa ha vulnerat amb el seu procediment les resolucions parlamentàries que defineixen Catalunya com a nació i li reserven el dret d'exercir l'autodeterminació.

Segons Sobirania i Progrés, el Parlament hauria haver d'admès a tràmit la ILP i actuar posteriorment d'acord amb el procediment previst a l'ordenament jurídic espanyol.

Jordi ha dit...

Em sembla un argument raonable, Vador.