dimecres, 3 de febrer del 2010

Vegueries, fent país

El govern de la Generalitat ha fet un pas endavant en construir estructures pròpies del país, és a dir de construcció nacional.
Una de les anormalitats nacionals eren les províncies, estructura nacional espanyola i d'esperit centralista. Avui, el govern ha aprovat el projecte de llei de les vegueries que ha de ser l'arquitectura institucional d'organització territorial de Catalunya.
Aquest projecte de llei ha costat, però la tossuderia d'Esquerra (del conseller Ausàs i de Puigcercós) ha fet que es desencalli.
També és de destacar que el plantejament es fa amb un full de ruta que explica com es desplegarà la llei i com es passarà de les quatre provincias a les vegueries. Serà en tres fases. Podeu llegir la informació del projecte de llei a la web de la Generalitat.
En el projecte de llei no es parla de capitalitats, aquestes s'hauran d'escollir en el mateix territori, en el Consell de Vegueria (wiki de vegueria). Una bona decisió en un context on la capitalitat física queda diluïda en la societat en xarxa i que l'emocionalitat guanya la partida en aquest aspecte. Una partida en un país amb ADN cantonalista.
Em sobta, però, que els que tenien de lema "fer país", quan ara s'aprova un projecte de llei que fa país la menystenen i s'amaguen en la no prioritat davant la crisi. "Això no toca", diuen ara. Aquesta llei preveu la no duplicació d'administracions i suposarà una racionalització de les estructures territorials.
Em sona com els arguments espanyolistes davant iniciatives a l'entorn de la llengua, per exemple. CiU queda descol.locada quan s'evidencia que el govern fa país, que el govern on hi és ERC, però no CiU, fa país. També sorpren el nas arrufat convergent davant una llengua nacionalment avançada com la de cinema...

4 comentaris:

Pere Mola ha dit...

Casals, com és que dius que la llei no parla de capitalitats? Que potser no has llegit osona.com? Allà et deixen ben clar que no hi ha capitals però fan servir l'eufemisme de seu institucional. Osona.com s'ha llegit la llei i la seu institucional va a Manresa. No vulguem enredar el personal home!

Jordi Casals i Prat ha dit...

Pere Mola,
No he trobat en cap document cap referència a la seu institucional ni capital a MAnresa (ni enlloc).
He llegit Osona.com, però no lliga la notícia amb els documents.
També a Osona.com: noti de declaracions de Vila d'Abadal "... la Catalunya Central. En aquesta vegueria, la capital (o seu institucional) sembla que anirà a parar a Manresa, tot i que encara queden molts interrogants pendents." Cosa que contradiu la rotunditat de l'altre notícia.
Si trobes la referència i m'ho passes estaria bé.

JOSEP COMAJOAN ha dit...

Pere Mola,

Jo sí que tinc la llei a les mans. I textualment, diu: "Els consells de les vegueries de l'Alt Pirineu i Aran i de la Catalunya Central es constitueixen un cop aprovada l'alteració de límits provincials d'acord amb allò que preveu la disposició final segon. Per a la constitució d'aquests consells de vegueria, una llei del Parlament ha de determinar la ciutat on s'ubica la seva seu institucional". A vegades va bé contrastar la informació amb més d'una font, sobretot abans de fer afirmacions tan categòriques com les que fas.

Això no treu que jo pugui pensar que tot sembla força encaminat perquè aquesta "seu institucional" -eufemisme que s'ha tret el Govenr de la màniga per no parlar de capitals- vagi a parar, tard o d'hora (més aviat tard que d'hora) a Manresa. Sobretot si des d'Osona es continuen fent la traveta entre ells. Que tingueu un bon dijous, un dia que s'entesta en ser sempre al bell mig de la setmana.

Lluís Sabatés i Padrós ha dit...

Hem sembla que hi ha molta gent que dona massa importància al tema de la capitalitat. En aquests moments qualsevol proposta que faci que la capitalitat de la divisió territorial no sigui Barcelona penso que ens beneficia i per tant sigui Manresa o Vic serà positiu per Osona. A més si les coses es fan amb sentit comú en el temps que estem de la globalització de la informació el fet de les capitalitats administratives penso que perd bastant de pes.
Per cert des de Torelló igual el nostre alcalde proposa que la capital de la Catalunya Central sigui Olot encara que la Garrotxa no figuri dins de la demarcació!;)