dissabte, 26 de juliol del 2008

El centenari de l'estelada, bandera de lluita de l'independentisme català

Enguany es celebra el centenari de l'estelada (wiki), la bandera de lluita dels independentistes catalans.
Vicenç Albert Ballester Camps (
wiki) va ser-ne el creador, i la imatge més antiga que se'n té constància és del 1908. Aquesta, és de l'estelada blava amb estel blanc, la de l'estel roig en fons groc és de finals dels 60 i no m'estranyaria que fos del 1968, així que ara faria 40 anys.
Segurament es va dissenyar inspirant-se amb la bandera de la jove república independent de Cuba, seguint la vexilogia de la bandera dels EE.UU., una nació també independitzada d'un estat imperialista, en aquest cas Anglaterra. L'estel blanc en fons blau és el símbol de la llibertat de la nació. També podeu llegir aquest apunt del bloc Loburromasque, una troballa interessant que ara mateix enllaço.
S'ha creat una comissió per commemorar aquest centenari, podeu visitar la seva
web (on podreu veure imatges de l'estelada al llarga de la història), així com un apartat on es pot seguir l'actualitat de la campanya.
Pel país, hi ha hagut municipis que han aprovat mocions per commemorar el centenari fent onejar l'estelada en solitari durant alguna data. Per exemple, aquest és el cas de Vilafranca del Penedès, amb el suport de ERC, CiU i la CUP (mireu el bloc del portaveu republicà, Pep Quelart). ERC sembla que també ho intentarà a Lliçà de Vall, mireu aquest enllaç.
També s'ha engegat la campanya 100 anys, 100 cims, segur que algun cim de la Vall del Ges caurà...