dissabte, 19 de juliol del 2008

Apunt d'apunts de Torelló

Aquest és un apunt d'apunts sobre Torelló.
Començaré per l'impacte de la globalització a Torelló, a una de les empreses històricament insignes de la població, la Vitri. Aquesta empresa sempre ha estat present a la meva vida des de xic, ja que el meu pare, malgrat que llavors vivíem a Manlleu, treballava a la Vitri.
Un dels mots lligats a la globalització i que rima: la deslocalització, amenaça la Vitri. Bé, més aviat ha passat d'amenaçar a ser perpetrada. Eslovàquia és el destí, allà la mà d'obra és més barata i a mitjà termini no té perquè està menys preparada.
Mala peça al teler tenim en aquest país si o sabem reconduir el valor afegit d'aquest país, fins ara mà d'obra (més) barata, cap a la qualitat i la innovació.
El Conseller Huguet parla de fer de la crisi actual una oportunitat per la regeneració del teixit productiu. La incògnita, però, recau sobre el futur dels treballadors, sobretot els més veterans.
Sembla que després de 3 dies de vaga, empresa i treballadors han arribat a un acord, el número de gent que es quedarà sense feina, però, és important. No podem estar tranquils.
Notícies relacionades:
Osona.com: Els treballadors de Vitri de Torelló convoquen una vaga i Fumata Blana a la Vitri
ElTer.net: L'empresa Vitri i els treballadors arriben finalment a un acord

***************


En l'àmbit més cultural, ja s'apropa la Festa Major de Torelló, llarga i intensa són dos mots ja tradicionals en aquesta festa de tots els que vivim aquí, a Can Pescallunes. Teatre, Música, danses, Gegants i activitats made in Torelló, ... vaja, que us hi passeu!
Parlant de gegants, en el marc del Centenari dels Gegants de Torelló, es gravarà el CD dels balls dels gegants i els capgrossos de Torelló, que inclourà la peça Els gegants han fet cent anys!. La direcció és càrrec de Xavier Capdevila.
Podeu a la web del centenari: www.gegantstorelló.cat


***************


Per acabar, només posar-vos a disposició l'article del periodista de Torelló, Enric Xicoy (bloc), Torelló Conversialista. L'ha publicat a ElTer.net. Com sempre, interessant.