divendres, 9 de gener del 2009

Pro-Israelians i Pro-Palestins

El conflicte entre Israel i Hamàs ja s'ha instal.lat plenament en el debat dins la societat catalana, o bona part d'ella.
Sobresurten els posicionaments del blanc o negre. Sobresurten pel to i pel volum.

Jo, ja en el conflicte que hi va haver al Líban, sempre m'he posicionat molt equidistant, davant d'uns bàndols que entenen la raó de les armes per donar resposta a les seves intencions i a les seves frustracions.
L'Orient Mitjà no entén de fronteres si no es marcar l'enemic, perquè els Siris són arreu, els palestins en diàspora, els míssils plouen diàriament a Israel i els murs s'alcen per estancar palestins, murs fets amb ciments donat pels egipcis als palestins... quines coses!
Però aquí ens esgargallaguem, fins i tot comencem ja a cremar banderes d'altres...

A més, arribes a articles a favor d'Israel, i està ple de comentaris islamòfobs i fins i tot en contra de la immigració.

Si arribes a blocs o fòrums en contra els atacs d'Israel, acabades trobant un munt de comentaris anti-sionistes i negant l'existència de l'estat d'Israel.
Que allunyat que m'hi trobo de tots plegats...
Si hom defensa la solució de "dos pobles, dos estats", ¿com ho pot fer sense condemnar la constant pluja de coets de Hamàs, la voluntat de destrucció de l'estat d'Israel, la violència sobredimensionada, els assentament jueus als territoris ocupats i l'aïllament del poble palestí?

Vull compartir lectures d'aquests últims dies:

Toni Cruanyes (Avui): Lliçons de cinisme des de Gaza
David Minoves:
L'infern de Gaza
Roger Tugas:
Israel i Palestina: juguem a bons/es i dolents/es?
Lluís Pérez Lozano:
Israel - Palestina, o l'etern bucle
Cat-Israel.org:
La 'Comunitat Palestina de Catalunya' es gasta els diners incitant a l'odii alguns
Iñaki Escudero:
Israel = Estat naz(s)ionista
Apunt anteriors meus:

Paradoxes democràtiques a Orient Mitjà
El taulell d'escacs libanès

3 comentaris:

Anònim ha dit...

EL PROBLEMA, NO ES JA RAONS DE FOBIAS, SON SERS HUMANAS QUE SON MASSACRATS,UNS TIRAN "MISILS PETARDETS" I ALS ALTRES BOMBAS DE DEBO.
SON RAONS D' HUMANITAT. JUGANT AMB BCN......

Ferran Camps ha dit...

Celebro la teva ponderació en escriure sobre el tema i la d'alguns posts linkats (perquè vegis que no sempre et vaig a la contra), tot i que es pot veure en el meu bloc que no comparteixo la teva argumentació. Ara bé, linkar el post de l'Iñaki Escudero em sembla poc sensat. No entenc com pots publicitar un post que depassa els límits de la llibertat d'expressió.

Anònim ha dit...

Anònim, crec que el fet que els coets de Hamàs no siguin prou potents i "eficients" no és per voluntat dels qui els llancen... també s''hauria de valorar com utilitzen estratègies de camuflatge entre els civils. Tot i això, no faré una defensa dels israelians i la seva mà abusivament dura. A Orient Mitjà només s'enten, fins ara la lògica de la força.
A Occident, però, els anàlisis són sovint superflus i amb prejudicis a vegades vergonyants.
Ferran, el linko pel mateix fet que deixo comentaris en molts apunts teus...