Avui, com cada any, s'ha fet l'homenatge a Segimon Serrallonga, Fill Predilecte de Torelló, poeta i intel.lectual de referència. L'homenatge l'organitza l'Aula Segimon Serrallonga i l'ha presentat Berta Faro.
Enguany l'acte ha voltat a l'entorn de l'interès per la música que tenia Serrallonga. Primer, l'ètnograf musical Jaume Ayats, de l'UAB, ha exposat el paper de la música popular en la societat. En el passat, com a via de comunicació de successos i de plantejar vivències. Ayats ha fet un paral.lelisme amb la televisió actual.
En el present, Ayats, n'ha denucniat una tendència de "lirisme fleuma" a l'hora d'encarar la música popular i de tradició oral.
Per acabar la primera part, Ayats, amb el tenor i pedagog musical, Sebastià Bardolet (el meu professor de música en la infància més tendre al Carme de Manlleu) han cantat quatre cançons populars i, Ayats, ens ha explicat el sentit real i l'origen d'aquestes cançons, que han estat "Caterina de Lió", sobre la violència de gènere; "Els estudiants de Tolosa", una cançó propagandística del Regne Francès, en un conflicte amb la ciutat occitana; "El cant dels aucells", una cançó en honor a l'Arxiduc d'Àustria, i "Els Segadors", una música que tenia una lletra que els segadors que baixaven als camps en temps de sega i que es va fer servir per una lletra patriòtica per cridar a les armes als rebels catalns enfront la Monaqruia Hispànica en la Guerra dels Segadors.
Finalment, Joan Rubinat, pianista torellonenc, ens ha deleitat en un seguit de peces del mestre Mompou.
Un acte realment brillant, que serveixper mantenir (i refermar) la memòria del nostre Segimon Serrallonga.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada